Á LA CARTE ÚTI CÉLOK

Élmények a világ körül

Egy magára is adó étteremben a teremfőnök v. a főpincér helyre kísér (a lefoglalt asztalodhoz) – és egy szétnyitott étlapot ad át neked. Gondolom, hogy ezt a szituációt már sokan többször át is élték és tudják, hogy mi a jelentése ebben az esetben  az á la carte francia kifejezésnek. Igazából erről az étlapról a saját ízlésünknek és a pénztárcánknak megfelelően étel tudunk rendelni, mert látjuk az ételek felszolgálási árait.

Fiatal hátizsákos turisták valahol a nagy-világban

Akár Barcelona vagy Dubai (Dubáj) is lehetne a helyszín, ahol a turistabusszal a fiatalok megtudják nézni az adott város nevezetességeit – hiszen a buszról bármelyik megállóban, bármennyi alkalommal le lehet szállni, majd a napijeggyel visszaszállni, ha egy adott látnivalót megnéztük.

 

Ha néhány évet visszaugranánk az időben úgy kb. 15 évet – az utazás egy kicsit más volt mint a mai digitális világunkban. A fenti két kép igazából a mai utazási szokásainkra jellemző, amikor már az emberek többsége egyénileg oldja meg ezt a feladatot. Korábban az idegenvezető turistákat kísért egy városnéző túrán és bemutatja a látnivalókat és háttér-információt közöl. A turizmusba is beköszöntő globalizáció a mai-modern világunkban mindennapossá vált – és egyes nemzeti gazdaságok húzó ágazatává is nőtte ki magát. Ez az élményturizmus (a látványosságok egymás utáni meglátogatása) helyet mára azonban megjelent egy újfajta turisztikai trend is, amely egyre nagyobb teret hódít  – a transzformációs turizmus. A mai utazók azt akarják, hogy az utazásaik érzelmesek és átalakítóak is legyenek. [transformation = átváltoztatás, átalakítás (angol szótár)]

Van közös valami a két kép és az első bejegyzés között? Ezt mindenki döntse el maga – de számomra IGEN is van, mert én nem szeretem az idegenvezetős csoportos utakat.

Azokat a DESZTINÁCIÓKAT [destination = úticél, cél(állomás)] amelyet én választok ki az Á LA CARTE #utazási étlapomról# az igényeimnek megfelelően és a saját tempóban tudom megnézni. A mai  világunkat már teljesen átszövi a “világháló: www….” – ahol ezeket a privát úti célokat ma nagyon könnyen meglehet szervezni. Megvalósítani is könnyebb, mint egy csoportos útnál – ahol is az “étlapról” nem igazából tudsz választani a pénztárcádnak megfelelően. Gyakorlatból tudom, hogy az ilyen “á la carte” utak mindig maradandó élményt adnak, mert mélyen beivódnak az ember agysejtjeibe.

Utazzál, hogy fedezd fel a világot! Az utazás során kapott élményeket itt nehéz lenne most felsorolni és leírni. De sokat emlegetjük azt a helyzetet, amikor a Qatar Airways Boeing 777 -es repülőgép méreteit érzékeled, mert igazából a szemed előtt látod a dohai kifutópályán az egész gépet egyben. Busz vitte a turistákat a géphez, mert a régi terminálba még nem volt beszálló híd. Feleségem meg is jegyezte, hogy ez a vas-tömeg hogy fog innen felszállni? A nagy meglepetés igazából csak a gépen ért bennünket, amikor a stewardess a helyünket megmutatja a business (üzleti) osztályon és jó utat kívánt nekünk Bankok -ba. Mi egy kicsit megmosolyogtuk a helyzetet – a szegény utaskísérő nem tudta, hogy min is nevetünk, de azért illedelmesen megköszöntük a segítségét. Ugyan is az a helyzet, hogy már másodszor is kiszúrtak velünk (korábban egy másik légitársaságnál is), a turistaosztályra foglat rep-jegyünket átmódosították a jóval magasabb üzleti osztályra. (így kell rep-jegyet foglalni).  Sajnos ez csak eddig kétszer sikerült!! Itt Business Osztályon az dönthető ülések teljesen sík ággyá is alakíthatóak és közben masszás punkciót is lehet tőle kéni. Melletted kihajtható fedélzeti szórakoztató rendszer (Oryx One). Filmek, zene és játékok és még sok egyéb – amivel berendezkedtünk a hat órás repülőútra. Igen, itt még kibővített étkezés is járt nekünk az olcsóbb jegyért.

Hova utaznál? Nagyon sok jó DESZTINÁCIÓ van a világon. Talán most a pandémia után a Világkiállítás Dubai -ban egy különleges úti célnak tűnik. A misztikus kelet és a modern világ találkozása amely úgy is folyamatosan jelen van ebben a városban – csak ajánlani tudom mindenkinek. A világkiállításra nagyon sok új vendégcsalogató hotelt: The Royal Atlantis Resort és látványosságot hoznak létre ebben a városban: a Jövő Múzeuma (The Museum of the Future). Hát maga a kiállítás – látványos és  fantasztikus lesz, hiszen az egész világ egy helyen lesz. TERRA – Fenntarthatóság pavilon: Fedezd fel azokat az innovatív globális projekteket, amelyek új utakat nyitnak a fenntarthatóság felé, és azt a célt tűzik ki maguk elé, hogy megőrizzék bolygónkat a jövő generációi számára.

Közel-Kelet első EXPO -ja

 

DUBAI EXPO 2020

A Dubai Expo – A 2020-ra tervezett dubai világkiállítás időpontja 2021.október.01. – 2022. március.31.-re módosult, azonban a rendezvény elnevezése – EXPO 2020 – változatlan.

A dubai világkiállítás legkülönlegesebb épületei között, az Al Wasl Plaza minden bizonnyal dobogós helyezést érne el. Terebélyes kupolája már messziről szembetűnő. Az Al Wasl dubai történelmi neve, de a kapcsolat szót is jelenti. Az extravagáns épület szolgál a világkiállítás központi teréül, acélrács-szerkezetes kupolája az expo összes útjának találkozása, mely egyben a világkiállítás mottóját – is szimbolizálja:

“ÖSSZEKAPCSOLT GONDOLATOK, SZEBB JÖVŐ”

Kattints a nagy képre – Egyesült Arab Emirátusok, egy kis kedv csináló 

De az ilyen hosszú pandémia után –  ITTHON a Balaton is egy tökéletes helyszín lehet.