COVID 19

 Vírusos napjaink – helyzetkörkép 4 magyar szakember véleménye – a kilátásokról és a trendekről a koronavírussal kapcsolatban. 

Oroszi Beatrix [O.B.] epidemiológus, Kacskovics Imre [K.I.] immunológus, Jakab Ferenc [J.F.] virológus és Röst Gergely [R.G.] matematikus – a négy vezető kutató így látja – a 2020.januári National Geographic számában megjelent cikk-ben. 

*** 

Ez a koronavírusos-járvány testileg és lelkileg is próbára teszi az emberiséget, hiszen teljesen váratlanul ért bennünket hétköznapi embereket. Talán még soha nem volt ekkora jelentősége annak, hogy a társadalom higgyen és bízzon a tudományban …. 

Napjaink fontos kérdése: oltassuk vagy ne oltassuk be magunkat 

A négy kutató egyértelmű üzenete, hogy ne bagatellizáljuk el ezt a járványhelyzetet, és ne féljünk az igénybe vehető védőoltásoktól. Interjúban egyebek között a vakcinák biztonságáról is szó lesz.

Az általam fontosabbnak tartott kutatói vélemények (ez egy 13 oldalas cikk az N.G -ban) a vírusról – az interjúból néhány itt kiragadva. 

“Nagyon fontos tényező, hogy ember és az állat közötti interakciók gyakoriságának növekedése is, amit a globális turizmus is nagymértékben befolyásol. Már a denevérek esetében is több száz koronavírust ismerünk, amelyek mind zoonózis veszélyét hordozzák. A járványok korát fogjuk élni…. ” [J.F.]  |  “Az evolúció most is, mint mindig, képes ilyen vírust létre hozni. Ha egy koronavírusnak, amely eddig a denevérekben, tehát egy limitált egyedszámú gazdaszervezetben létezett, de sikerül a faji barriert átugorva – esetleg az emberre átterjednie. Éppen ebből ad nekünk most leckét a természet….” [O.B.]  |  “Az emberiség még soha nem találkozott ezzel a koronavírussal, így sem védettségünk, sem nyájimmunitásunk nem alakult ki vele szemben… [K.I.]

“És ami még fontosabb fontosabb, az ezzel összefüggésében kialakuló vakcinaellenesség nagyon sokat tud rontani egy ilyen méretű járvány megállításának esélyén… Ezt a járványt csakis oltással és a járványügyi  intézkedések betartásával lehet megállítani… Harmadgenerációs vakcinának a legújabb, modern, génbázisú mRNS-alapú vakcinákat nevezzük, ilyen pl. az is amelyet a Pfizer-BioNTech és a Moderna fejleszt. Mindkettő 94-96 százalékos…. A vektor alapú vakcinák – ilyen az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca közös fejlesztése, valamint az orosz Szuptnyik vakcinák… hatásfokuk kiváló, 90 százalék feletti …” [J.F.]  |  “Ám nem elég, ha megvan a jó vakcina, be is kell oltani vele nagyon sok embert… Csak ha kellően sokan oltatják be magukat, alakulhat ki a nyájimmunitás, amikor a vírus már nem könnyen talál magának fogékony gazdaszervezetet…[O.B.]  |  Az antitestek termelődésének kiváltásával, tehát semlegesíthetjük a vírust, amely ettől kezdve nem tudja megfertőzni a szervezet többi sejtjét… [K.I.]

A cikk online is olvasható: https://ng.24.hu/magazin/2021/01/08/ujabb-ev-a-koronavirussal-igy-latja-negy-vezeto-kutato/

 

 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?